Laatusuklaa

KAAKAOJAUHEMAISTELUT, osa 1 *)

Kaakaojauheita löytyy kaupoista oikeastaan kahdenlaisia: Kaakaojuomajauheita ja kaakaojauheita. Ensinmainitut on tarkoitettu sekoitettavaksi pelkkään nesteeseen ja sen jälkeen sellaisenaan juotavaksi, kun taas jälkimmäiset kenties enemmän leivontaan (ja muuhun ruuanlaittoon). Tokihan jälkimmäisistäkin voi valmistaa kaakaojuomaa, mutta tällöin niihin monesti joutuu lisäämään sokeria oman maun mukaan.

Näissä maisteluissa oli mukana ainoastaan kaakaojuomajauheita, jotka ovat valmiiksi sokeroituja (toiset näkyvämmin kuin toiset). Maistelut suoritettiin sokkona, mutta maistattelijana ja tarjoilijana toiminut Hanna P tiesi käytännön syistä aina mitä tuotetta milloinkin maisteltiin. Maitona käytettiin punapurkkista kulutusmaitoa, joka tällä kertaa sattui olemaan Maitokolmion tuotetta. Vetenä käytettiin oululaista (höyhtyäläistä) raanavettä.

Kaakaojauheet

Maistelimme kaikki vertailussa mukana olleet tuotteet sellaisena kuin valmistaja purkissaan kehoitti ja käytimme jauheen annostelussakin purkeissa olleita suosituksia. Jos pakkauksessa luki "sekoita jauhe kuumaan maitoon", teimme sen tuotteen kohdalla ainoastaan niin. Jos purkissa puolestaan luki, että tuote "soveltuu sekoitettavaksi kylmään/kuumaan veteen/maitoon", maistelimme tällaisen jauheen kaikissa neljässä variantissa. Näitä valmistajan kehoituksia noudattamalla viidestä (5) vertailussa mukana olleesta kaakaojauheesta syntyi kymmenen (10) erilaista juomaa maisteltavaksi. Jokaisesta tuotteesta jokainen osallistuja kuitenkin kirjoitti ainoastaan yhden arvion.

Alla olevissa taulukoissa näet pistekeskiarvojen lisäksi pakkaus- ja hintatiedot sekä kaakaojauheiden ravintoarvot (per 100g). Klikkaa jauhekekojen kuvia niin pääset näkemään ne suurempina ja voit halutessasi selata kuvia järjestyksessä. Tuotteet on lueteltu annettujen arvosanojen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

Näissä tämän sivun pistekeskiarvoissa on mukana ainoastaan näissä maisteluissa annetut arvosanat. Kun luet jäsentemme arvioita Suklaalevyraadissa (jonne löydät linkit tämän sivun tuotenimistä), saatat huomata, että keskiarvot ovat siellä erit kuin tällä sivulla. Se johtuu siitä, että Suklaalevyraadissa näytetään kaikkien jäsenten koskaan antamat arvosanat ja niistä laskettu keskiarvo.Mondelez International o'boy original Clipper drinking chocolate Options Belgian choc Fazer dumle kaakaojuomajauhe Pirkka kaakaojuomajauhe
 
Mondelez Clipper Options Fazer Pirkka
 
Mondelez International o'boy original Clipper drinking chocolate Options Belgian choc Fazer dumle kaakaojuomajauhe Pirkka kaakaojuomajauhe

PAKKAUS & ARVOSANA Piste-
keskiarvo
Hinta
(€)
Koko
(g)
Hinta
(€/kg)
Mondelez International o'boy original 3,00 3,58 450 7,96
Clipper drinking chocolate 2,50 4,39 250 17,56
Options Belgian choc 2,25 5,65 220 25,68
Fazer dumle kaakaojuomajauhe 2,00 3,32 500 6,64
Pirkka kaakaojuomajauhe 1,75 2,90 500 5,80

RAVINTOARVOT Energ
(kcal)
Prot
(g)
Hiilihydr
(sokeri)
(g)
Rasva
(g)
Ravinto-
kuitu
(g)
Natrium
(suola)
(g)
Mondelez International o'boy original 385 4,6 82 (~80) 2,7 6,7 0,48
Clipper drinking chocolate 395 8,8 ~65 (~60) 8,4 12,4 0,1
Options Belgian choc 367 12,4 53 (43) 8,3 15,5 1,08
Fazer dumle kaakaojuomajauhe 370 4,2 82 (80) 3,2 2,1 < 0,1
Pirkka kaakaojuomajauhe 380 4,7 80 (78) 3,3 6,7 < 0,1Voitteko uskoa, että hörpittyäni testissä mukana olleet viisi tuotetta yhteensä kymmenessä eri muodossa suklaanhimoni ei todellakaan tyydyttynyt? Näissä jauheissa on selvästikin panostettu sokeriin ja aivan muihin seikkoihin kuin suklaisuuteen. Olen aikalailla pettynyt koko viisikkoon, enkä selvästikään ole ainoa, kun testin parhaaksikin nimetty tuote sai vain keskinkertaisen pistekeskiarvon. Hintakaan ei varsinaisesti taannut laatua, ainakaan tämän nelihenkisen raadin mielestä.

Seuraaviin kaakaojauhemaisteluihin *) (joiden ajankohta ei ole edes vuoden tarkkuudella vielä tiedossa) tulemme luultavimmin ottamaan lisää näitä samankaltaisia kaakaojuomajauheita, koska niitä on markkinoilla varsin merkittävä joukko, eikä tässä vielä saatu riittävän kattavaa otosta. Jossakin vaiheessa testattavaksi täytynee ottaa myös "leivonta- ja ruuanlaittokaakaot". Ei nimittäin ole mitään järkeä juoda kaakaoita, joilla ei suklaanhimo edes siirry.

Tässä vielä kaikki "nautitut" ja valmistajien suosittelemat kymmenen juomavarianttia paremmuusjärjestyksessä:
  1. Mondelez International o'boy original (kuuma ja kylmä maito)
  2. Clipper drinking chocolate (kuuma maito)
  3. Options Belgian choc (kuuma vesi)
  4. Fazer dumle kaakaojuomajauhe (kuuma ja kylmä maito)
  5. Pirkka kaakaojuomajauhe (kuuma ja kylmä maito ja vesi)


Maistelijat: Hanna P, Iikka, Jarkko ja Sari H.
Kuvat & juttu: Jarkko.

Vertailun tuotteet on ostettu Oulussa 13.3.2014 Raksilan K-Citymarketista. Hinnoissa voi olla myymäläkohtaisia eroja ja tätä lukiessa hinnat voivat ko. liikkeessäkin olla jotain ihan muuta. Vertailuun ei ole pyydetty tai saatu rahallista tai muunlaista tukea EU:lta, valmistajilta, maahantuojilta tai jälleenmyyjiltä.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
www.lehtikuningas.fi www.lehtitarjouksia.com
Laatusuklaa Klaani