Laatusuklaa

SUKLAASTA KAAKAOTA EIKÄ PÄINVASTOIN

Kuluneen syyskauden aikana on tullut ostettua ja tilattua ns. laadukkaampia (tai ainakin kalliimpia) tummia suklaita Suomesta ja ulkomailta. Kaikista kyseisistä suklaista olen jo aiemmin kirjoittanut makuarviot Suklaalevyraatiin, mutta maistelun jälkeen minulla on paha tapa unohtaa suklaat kaappiin, josta ne sitten aikanaan monasti ajautuvat joko roskiin (kyllä...) tai jollekin kiinnostuneelle jäsenkolleegalle. Tämä paha tapa ei siis millään tavalla heijasta suklaiden mielekkyyttä tai vastenmielisyyttä, näin vain käy.

Tällä kertaa, johtuen mm. ko. suklaiden hinnasta, päätin tehdä asiat toisin. Nythän on talvi, eikö? Talvellahan on kylmä, eikö? Kylmällähän maistuu kuuma juoma, eikö? Paras kuuma juomahan on kuuma kaakao, eikö? Miksipä siis en kokeilisi tuleeko näistä tummista suklaista laadukkaan makuisia kaakaojuomia?

Arvioituja teemaan sopivia suklaita löytyi kaapistani peräti yhdeksän kappaletta, eli edessä tulisi siis olemaan varsinainen urakka. Koska veteen tehty kaakaojuoma on kaikkien makuaistin omaavien mielestä pahinta juomaa, mitä maapallo päällään kantaa (grappan ohella), olen hankkinut nesteeksi maitoa ja vieläpä sitä punaisinta ja rasvaisinta lajia. Kun aletaan kokeilemaan, niin kokeillaan sitten kerralla kunnolla, eikä nyherretä! Jos laktoosi aiheuttaa sen, mitä se monille aiheuttaa, niin sitten aiheuttaa, minä olen valmis uhrautumaan hyvän asian puolesta. Vaimosta en ole niin varma...

Ajattelin ensin suorittaa makutestini sokkona siten, että en kaakaojuomaa juodessa tiedä, mistä suklaasta mikäkin juoma on tehty. Hautasin kuitenkin tämän idean, kun alkoi tuntumaan siltä, että olisi yksi ilta pitänyt pyhittää homman suunnittelulle ja apuriakin olisi jo tarvinut. Nyt siis maistellaan suklaita nestemuodossa ihan tietoisena tuotteista.

Tieteellisen eksaktiin ja ennenkaikkea aivojarutistavan vakavaan testiin mukaan päässeet suklaat aakkosjärjestyksessä ovat: Kaakaojuoman valmistamiseen löytyy varmasti yhtä monta keinoa kun valmistajaa, mutta minä valitsin helpoimmalta ja nopeimmalta tuntuvan, koska joulun kiireethän tässä jo painaa päälle:
 1. Asettele kuppien pohjalle yhtä suuret määrät suklaata (n. 25-35 g/kuppi).
 2. Kaada suklaan päälle kuumaa maitoa (n. 1,5-2 dl/kuppi).
 3. Sekoita juomaa lusikalla, kunnes suklaa on sulanut maidon sekaan.
 4. Maistele, mutustele ja juo polttamatta suuta.
Kuumensin maidon muovisessa kannussa mikrossa, koska en halunnut raaputtaa palanutta maitoa kattilan pohjalta (tai kuunnella vaimon kommentteja samasta). Jaoin tuotteet karkeasti ja satunnaisesti kahteen ryhmään, jotta viimeiset eivät kerkeäisi vallan jäähtyä ennen juomavuoroa. Nyt jälkeenpäin ajateltuna jako 3-3-3 olisi ollut parempi. Kuumensin maidon mikrossa kuumaksi, mutta en kiehuvaksi, koska en halunnut polttaa suutani, näppejäni tai suklaata.

Kaikille suklaille oli ominaista pieni epäsulavuus, eli yksikään testin suklaista ei liuennut aivan täysin maidon sekaan, vaan kaikissa maidon pinnalle nousi pieniä sulamattomia suklaahippusia, jotka toisaalta eivät ainakaan minua häirinneet kaakaon juonnissa. Hiput sulivat kumma kyllä suussa varsin nopeasti. Amanon suklaat poikkesivat muista suklaista siinä, että niiden sulattamisessa oli kovin työ, ne kun eivät millään meinanneet sulaa kuumassa maidossa vaan niitä piti vatkata muita enemmän. Lopulta nekin sulivat, mutta mukien pohjalle ja reunoille oli jäänyt sulamatonta suklaamassaa kohtalainen määrä.

Kävin kaakaot läpi yksitelleen makustellen ja mutustellen kirjoittaen samalla ylös sellaiset asiat, jotka erityisesti tulivat mieleen kaakaota hörppiessä. Kovin mullistavia piste-eroja juomien välille ei syntynyt, vaikka niillä olikin aivan erilaisia luonteenpiirteitä. Johtuisiko tämä siitä, että maito sattuu olemaan maailman paras juoma? Koska nämä miniarviot eivät tällaisena mene Suklaalevyraatiin, käytän poikkeuksellisesti arvosteluasteikossani myös plussia, miinuksia ja puolikkaita.

Tässäpä sitten tummista laatusuklaista valmistettujen kaakaojuomien pisteet ja lyhyet kommentit kustakin tuotteesta. Tuotteet on tässä lueteltu paremmuusjärjestykseesä alkaen parhaalta maistuneesta. Jokaisen miniarvion perässä on vielä vertailun vuoksi suluissa antamani pistemäärät kullekin tuotteelle silloin, kun olen arvioinut ne ihan suklaina Suklaalevyraatiin.
 1. Valrhona guanaja 70% 4: Selkeä kaakaon maku, kitkeryyttä ei lainkaan. Maukas. (4)

 2. Amano ocumare 70% 4-: Erikoinen, hieman multainen ja lakritsinen maku. (3)

 3. Coppeneur uba budo 72% 3,5: Voimakkaan kaakaoinen maku, mutta ei kuitenkaan kitkerä. Kaipaisi hitusen sokeria kaveriksi. (1)

 4. Amano Madagascar 70% 3: Erikoinen, rusinainen (!) maku. Kaakaon maku jää miedohkoksi ja maku lähes ylimakea. (4)

  Coppeneur tabuna 72% 3: Aavistuksen savuinen maku, ei kitkeryyttä havaittavissa. (4)

  Valrhona manjari 64% 3: Hedelmäisen raikas maku, aavistus kitkeryyttä mukana. (5)

 5. Coppeneur Java 72% 3-: Kaipaisi sokeria kitkeryyden taittamiseen. Kaakaon maku samalla kuitenkin liian mieto ja savun maku ylimääräinen. (3)

 6. Amano cuyagua 70% 2,5: Kitalaessa tuntuu selvästi hedelmäinen/sitrusmainen maku. Alkuun jännä, mutta muuttuu liiaksi tiskiaineen mauksi. (2)

  Valrhona alpaco 66% 2,5: Vaikutti siltä, että tämä suli parhaiten maitoon. Maku liian kitkerä, kaipaisi lusikallisen sokuria. (3)
Noniin, kaakaot on nyt hörpitty ja arviot kirjoitettu. Maitoa meni kaikenkaikkiaan n. puolitoista litraa, vaikka juotua tuli arviolta vain puolet tuosta määrästä. Mitäpä tämä testi sitten kertoo? No ei oikeastaan yhtään mitään, mutta eipä ollut tarkoituskaan. Minulla oli kaapissa ylimääräisiä suklaita joista piti päästä eroon muutoin kuin hukkaamalla ja nyt niitä suklaita ei enää ole. Tätä se teettää kun ei ole hyödyllistä tekemistä vapaa-ajalla. Ei suklaakaan niin vakavaa ole.
ENG SWE GER FRA ESP NED

VALMISTAJAT SUKLAALEVYRAADISSAETSI SIVUSTOLTA


Facebook
www.lehtikuningas.fi www.lehtitarjouksia.com
Laatusuklaa Klaani